Paint it gray

Residential - Between Florence and Arezzo, Tuscany, Italy - March 2020

Project Info

Between Florence and Arezzo, Tuscany, Italy - March 2020

Project’s year: 2019 Realizzation: 2020 A big change for this home: a complete renovation that has completely "upgraded" the rooms with very few structural interventions, new finishes and many coats of paint. The Clients hired us after seeing us at work in their daughter's house a few years ago. As usual, our main attention turned to the taste of the client who wanted a modern house, without superstructures and very functional. The house was characterized by a load-bearing structure and an articulated plan that divided the living area into three separate rooms in which a rather small kitchen connected to the dining room took place and was clearly separated from the living room. The request was to create an open-plan living area, a request that I always approve cause I love multipurpose rooms, large and without dividing walls. The big problem, however, was the immovable structure that made it difficult to create a fluid environment. After a few attempts, we identified a plan that, with a few structural changes, put the kitchen in a central area open to the living room. The dining room has a rather small size and for this reason no furnishings have been placed near the walls. The walls have been treated with a degraded spatulated paint that gradually changes color from cerulean blue to white and creates a sort of optical effect, a sort of modern trompe-l'oeil created with the Dune opaque finish by Novacolor. Two lamps of the Wired series designed by our Studio illuminate the family table. The kitchen (by Stosa) is composed of a central island equipped with burners and a wooden counter which was made to measure by a carpenter using the same wood used for the parquet of a very resistant and super ecological heat-treated bamboo. The two bathrooms of the house have been completely renovated starting from the architectural cuts and the layout of the sanitary ware which was not very functional. In the large bathroom we positioned a freestanding bathtub in a central position under the window, the secondary bathroom has been enlarged to include a large shower and a nice washbasin cabinet. The sanitary fixtures are from the Ceramica Cielo Company, suspended Smile model. Colored for the large bathroom, white for the one with shower. All shower trays are in resin and the tub is in Live Tech. Stoneware floors and walls are in Ceramica Sant’Agostino, Tailorart series which has the characteristic of having material textures that imitate fabrics. The colors used for the bathrooms’ ceilings are quite dark to make the rooms more welcoming. The radiators and heated towel rails of the entire home are from the SAX series of IRSAP

Images

Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray Paint it gray

Similar Projects